מרכז הרגע הוא בית לפיתוח ותרגול תודעת האלתור.
כולנו מאלתרים מרגע לרגע. כל שיחה, מבט, מפגש מייצרים מצב שבו עלינו להגיב וליצור משמעויות ויחסים כרגע.
כל פעולה שלנו בני האדם היא תגובה למשהו; למצב או לרעיון או לאחר או לניסיון העבר. בכדי לברוא מציאות חדשה, בכדי ליצור ולהבריא, עלינו לתרגל ולהתאמן ביכולת שלנו להגיב בתודעה ערה מתוך נוכחות מלאה, ולבחור מחדש תוך לקיחת אחריות על הבחירות שלנו, כעת וכאן.
במרכז הרגע אנחנו יוצרים ומביעים בקול בתנועה ובמילים מתוך הרגע ומתוך בחירה מלאה באחריות ליצירת עולם טוב יותר.
היכולת ליצור משמעויות ויחסים ברגע היא גם מיומנות נרכשת.
מרטין בובר, מתוך ‘תעודה ויעוד כרך שני – מאמרים על ענייני השעה’, תשכ”א, על חינוך האופי
ב-1992 כשאלונה חזרה מלימודיה אצל רות זאפורה האמינה שאם אנשים ידעו לאלתר מתוך המצב,ליצור יחסים ולהגיב מרגע לרגע יהיה שלום עולמי… בעזרתו של דני רוזנפלד נפתחה הקבוצה הראשונה בנהריה של חמש נשים אמיצות שהסכימו לחקור עם אלונה את תהליך האלתור מתוך הרגע וכך זה התחיל. אלונה גילתה את ההנאה העצומה של האלתור כמורה וכשותפה לאי וודאות הגדולה וכל שיעור הפך לבריאה של קסם… ב-1993 החלה אלונה ללמד בסטודיו למשחק ניסן נתיב ובלזלי קולג’. כמו כן המשיכה ללמד נוער וילדים בחוגי תיאטרון כשהדגש הושם על היכולת להמציא ולהנות. ההרפתקאות המופלאות עם תלמידות ותלמידים הפכו את הגילוי וההמצאות לרכבת הרים מרתקת שעם השנים הפכה לשיטה. שיטת הרגע או בשמה הקודם שיטת המשולשים.
אנחנו במרכז הרגע מוכנים ומזומנים לכל קריאה או זימון. נותר רק לקבוע מקום בזמן.
תודעת הרגע חייבת להדהד ולקבל נראות כדרך ומהות, על מנת להבריא ולהעצים את כולנו בעולם כאוטי.
לחזק את היותנו נוכחים, עצמאיים, יוצרים ובוראים יחסים ומשמעות מרגע לרגע, באומץ ובאהבה.
כי רק ברגע אפשר להבריא את העבר ולברוא את העתיד.
שיטת הרגע פותחה על ידי אלונה לאורך שנות ההוראה הרבות, בעקבות המפגשים עם הצרכים וההרגלים, השונים אך הדומים, שעלו במפגשים החד פעמיים והמתמשכים עם תלמידות ותלמידים.
שיטת הרגע מבוססת על פרוק אפשרויות התגובה שלנו (יוזמה מראה התבוננות), ניתוח אמצעי ההבעה שלנו (קול מילה תנועה), חקירת תודעת הזמן והמרחב (עבר הווה עתיד), יצירת פוקוסים משתנים וקבלת הצרכים האנושיים לשמונה משולשי התייחסות.
למה אנחנו מקשיבים…? זה אפשרי להקשיב לקול הפנימי שלי, לקושי שלי ליצור יחסים עם הפרטנרים, לרצון לברוח מאי הוודאות שגורמת לי “לרצות” להעלם. איך נדע למה ואיך להגיב? פעולות רבות יכולות לעלות ולהציף את מנגנון התגובה הספונטני אך הדפוסי שלנו. על פי שיטת הרגע, כל שנותר לנו “לעשות” הוא להכניס אוויר, להוציא אוויר, להקשיב למצב ולהסכים להישאר ברגע הזה.
גם העבר וגם העתיד מקופלים וחבויים ברגע הזה. כשאנחנו מסכימים להיות נוכחים וערים, כעת, נוכל להקשיב למתרחש ולהגיב בצורה המתאימה ביותר.
בתרגול על פי שיטת הרגע אנחנו לומדים להרפות אל תוך הרגע הנוכח ולהסכים להיות. להסכים לסמוך על התגובה המדויקת שתנחה אותנו.
אם זו תהיה תנועה, מבט, קול שיצא פתאום או משפט. נלמד איך לתת להתרחשות לקרות, לשחרר את מנגנוני ההגנה והפחד. נחקור את הדרך לבחור בתגובה חדשה ומפתיעה וגם ליזום מתוכה משמעות רלוונטית ומדויקת לנו באותו הרגע. נתרגל בחירה במקום בריחה. להמציא מציאות במקום להיבהל ולחשוב שעלינו לפעול על פי מציאות אחרת, חיצונית או זרה לנו.
אנחנו יכולים להקשיב לקולות החוץ (סביבה, חינוך, מרות, תרבות, הרגלי עבר) או להקשיב לקולות פנימיים (דמיון, חשקים, חוויות, צרכים, רצון, הרגשות). ישנה גם האפשרות להקשיב ליחסים בין הקולות. הדיאלוג בין החוץ והפנים, בין השכל לרגש, בין אסור ומותר, בין הרגל לשינוי.